專題

新聞專題 手機變身「大螢幕」「 鏡射功能 」方便吸睛


圖片來源: Unsplash

關於手機 鏡射功能

手機 鏡射功能,意旨您可以使用行動裝置的畫面顯示在電視上,以檢視相片、視訊影片或瀏覽網站。 而主要的「螢幕鏡射」是透過 Miracast技術就可以在電視上顯示螢幕鏡射相容裝置畫面的功能,不需要透過無線路由器(Wi-Fi)就能使用。

東森新聞 CH51

推薦文章

手機 鏡射功能 相關產品

Miracast is a standard for wireless connections from sending devices (such as laptops, tablets, or smartphones) to display receivers (such as TVs, monitors, or projectors), introduced in 2012 by the Wi-Fi Alliance. It can roughly be described as “HDMI over Wi-Fi”, replacing the cable from the device to the display.[1]

The Wi-Fi Alliance launched the Miracast certification program at the end of 2012.Devices that are Miracast-certified can communicate with each other, regardless of manufacturer. Adapters became available that may be plugged either into HDMI or USB ports, allowing devices without built-in Miracast support to connect via Miracast. In 2013, Nvidia announced support for Miracast.

Miracast employs the peer-to-peer Wi-Fi Direct standard. It allows sending up to 1080p HD video (H.264 codec) and 5.1 surround sound (AAC and AC3 are optional codecs, mandated codec is linear pulse-code modulation – 16 bits 48 kHz 2 channels). The connection is created via WPS and therefore is secured with WPA2. IPv4 is used on the Internet layer. On the transport layer, TCP or UDP are used. On the application layer, the stream is initiated and controlled via RTSP, RTP for the data transfer.

什麼是Miracast?
對於希望通過無線方式將一個螢幕上的內容(如演示文稿、視頻、app和照片等)分享到另一個螢幕或投影儀的使用者,Miracast是一項重要的技術。簡言之,它可以將一個設備螢幕上的內容以無線方式鏡像到另一個螢幕上,方便查看和訪問。
Miracast是一項通過Wi-Fi聯盟認證的技術標準並且全球數以百萬計的新型設備都支援該標準,其實用性已經在商業、教育和娛樂領域得到了證明,因此,這是一項值得信任的標準。最重要的是,當今許多新型的設備都是原生支援該功能,用戶完全不必再使用線纜或適配器。

Miracast不僅僅是一項螢幕鏡像技術,它可以幫助用戶完成很多事情。教師可以利用它來提高學生的理解能力和專注度。銷售人員、業務經理和許多其他人員每天都會使用這項技術來提高工作效率。因此,無論你是在辦公室、教室還是家中使用這項技術,你都需要了解和Miracast有關的資訊——Miracast是什麼,用它能做什麼,以及你應該如何使用它。(資料來源: screenbeam)

什麼是 AirPlay?
AirPlay是蘋果公司的在iOS4.2及OS X Mountain Lion中加入的一種播放技術,可以將iOS和OS X Mountain Lion或更新版上的檔案(包括影片、相片和鏡像)傳送到支援AirPlay的裝置(如:HomePod和Apple TV)。 (資料來源: wikipedia)

什麼是Google Cast?
在使用者裝置上名為Chromecast built-in,是Google的一項服務,類似Chromecast,用於將支援Google Cast的應用程式,如YouTube等的畫面投放到Android TV上。 (資料來源: wikipedia)

什麼是 Chrome 分頁投放?
Google 公司把 Google Cast 功能直接內建在 Google Chrome 瀏覽器,不需安裝套件,就可以開啟瀏覽器內建的 Cast 功能投影。

發佈留言

No products in the cart.